prix de rome inzending

PLACEMAKING

te Amsterdam

ARCHITECTUUR

ONTWERP

De sleutel tot een fijne woon- en/of werkplek is de kwaliteit van de openbare ruimte eromheen en de mogelijkheden tot ontwikkeling die die plek bied.

Het August Allebéplein is in potentie zo’n fijne openbare ruimte. Alleen is het door de jaren heen verrommeld en is het onduidelijk wat er eigenlijk allemaal op het plein kan en mag.  Door het plein te definiëren en op te ruimen ontstaat die goede plek weer. Het August Allebéplein is in 3 verschillende pleinen opgedeeld. Een plein om te spelen. In het midden een klein bos, waar je kan zitten, om te lezen of te praten met je buurtgenoten. En op het Marktplein vindt 2x per week markt plaats. De ingang van de moskee, de buurtbibliotheek en het buurtrestaurant zijn aan het plein gesitueerd. De pleinen zijn autovrij.

De Jan Tooropstraat is getransformeerd in een groene laan om te fietsen en te lopen. Om de diversiteit aan het plein te bevorderen zijn er 2 rijen grote koopwoningen aan het plein ontworpen. Deze huizen zijn 4 lagen hoog en hebben op de begane grond een etalage, hier kunnen bewoners kunst laten zien of een winkel aan huis beginnen.

In het buurtrestaurant krijgen jongeren een nieuwe kans om op de arbeidsmarkt te functioneren door ze op te leiden. Het is een no nonsense restaurant op de eerste verdieping van het gebouw waar ook de bibliotheek in is gehuisvest. Op de begane grond is ruimte voor kleine winkels. Het gebouw lijkt op een grote boekenkast gemaakt uit staal, de schuifbare luiken lijken op boeken. De bibliotheek is een laagdrempelige plek om kennis te vergaren en te studeren

Inzending prix de Rome 2010

ontwerp concept architect overview PrixderomeOverview plein en omgeving ontwerp concept architect PrixderomeStappenplan ontwerp concept architect overview Prixderome 3d beeldMarktplein met buurtrestaurant en moskee ontwerp concept architect overview Prixderome 3dKijk! Daar woon ik!