havenkwartier

ONTWERP HERBESTEMMING

te Deventer

ONTWERP

ARCHITECTUUR

VERBOUW

Met de herontwikkeling van het Havenkwartier start er een onomkeerbaar proces. Er komen nieuwe functies in het gebied bij zoals woningen, horeca en andersoortige bedrijvigheid.

Het toegevoegde woonprogramma en het deck vormen de basis als aanjager van het gebied. Het Havenfront blijft in gebruik als haven. De silo krijgt extra volume in de vorm van een nieuw woongebouw. Wonen met uitzicht op de historische stad Deventer, de IJssel en de haven. 30 appartementen van verschillende afmetingen met een totaal woonoppervlak van circa 3600 m2. Het trappenhuis van de silo wordt gerenoveerd en opgewerkt naar een veiligheidstrappenhuis. De kenmerkende uitstraling van de silo heeft hij vanwege zijn functie als opslag. De silo blijft in gebruik als opslag, nu echter van auto’s. Het auto-parkeersysteem dient ook als stabilisatie van de silo.

Onderin de silo wordt programma toegevoegd. Op maaiveld niveau ontstaat een terras (bij de brouwerij) onder de natuurlijke ‘parasols’ van de bestaande stortkokers. Op niveau worden deze bijzondere elementen ingezet voor een ‘badhuis’. Het meer open deel bovenin de toren wordt voorzien van een ‘top’ restaurant.

Vanuit het bestaande trappenhuis ontstaat een deck dat de verschillende onderdelen in het gehele havengebied aan elkaar verbind. Dit deck wordt voorzien van een aantal portalen die gebruikers van het gebied uitdagen de ruimte ook echt te gebruiken. Het is de ruggengraat die samenhang geeft aan alle ontwikkelingen op de locatie.

Inzending Europan 11 ism Ellen Brinkerink en Judith Lansink

Motto inzending Herbestemming Silo door middel van parkeren en spa Plattegronden woongebouw Zijaanzicht woongebouw en silo Verbindingen tussen woongebouw en silo