situatietekening

DUURZAAM ONTWERP GEMEENTEHUIS

te Gembloux

ONTWERP

ARCHITECTUUR

DUURZAAM

Door dit ontwerp voor een duurzaam gemeentehuis krijgt Gembloux weer een stadshart. Naast het gemeentehuis ontwerpen we ook een stadstuin op het dak van het gemeentehuis.

Van de bestaande gebouwen in het park blijft alleen ‘Maison de Bailly’, een historisch gebouw in het midden van het stadspark, gehandhaafd. Hierdoor ontstaat extra groene ruimte en een schitterend uitzicht op de historische omgeving. Het gemeentehuis wordt ondergronds gerealiseerd door gebruik te maken van het aanwezige hoogteverschil.

De patio’s zorgen voor de daglichttoetreding. Dit zijn de enige (glazen) gevels (minder koeling in de zomer, en minder verwarming in de winter nodig). De meest representatieve gevel van het gemeentehuis is het park! In het park wordt wind- en zonneenergie gewonnen. Een warmtepomp zorgt voor overige warmte en koeling. Een regenwateropvangsysteem zorgt voor water voor de toiletten.

Het park is geïnspireerd op het agrarische landschap in de omgeving, een lappendeken. Een verzameling van verschillende groene gebieden, omzoomd door houten paden, mooie uitzichten en terrassen. Het gebied wordt voor iedereen toegankelijk gemaakt. De mensen komen hierdoor terug in het park en het park komt terug in het centrum van de stad. Het passieve park verandert in een actief park waar historie, natuur, groene en innovatieve technieken samenkomen.

Inzending Europan 10 in samenwerking met Judith Lansink

europan ontwerp architectuur Gembloux ondergronds bouwenOverview situatie europan ontwerp architectuur Gembloux ondergronds bouwenDoorsnede over het gebied europan ontwerp architectuur Gembloux ondergronds bouwenImpressie entree gemeentehuis en stadspark europan ontwerp architectuur Gembloux ondergronds bouwenDoorsnede over het gemeentehuis en het stadspark